כאשר בני אדם חווים מחלות אוטואימוניות אזי שמדובר על סוג של מחלות עור שבהן התאים בגוף שלנו במערכת החיסון שלנו, אותה מערכת שאמורה למנוע כניסה והתפשטות של מחלות בגוף שלנו, קמות ומחליטות לתקוף איברים שונים ובריאים בגוף ורקמות תקינים גם כן. כיום בעזרת המדע הרפואי, מפותחות תרופות חדשניות ופורצות דרך אשר עוזרות ומסייעות לחולים במחלות אוטואימוניות לחיות חיים תקינים ורגילים לצד מחלות אלה. במידה שהינכם מעוניינים לשמוע ולדעת עוד על מחלות אוטואימוניות, הכתבה הבאה היא בדיוק עבורכם.
אז בתור התחלה – מה הן בכלל מחלות מסוג אוטואימוניות?
את קבוצת מחלות זו ניתן לחלק לקשת רחבה של מחלות מוכרות, זאת כאשר תוכלו למצוא תחת קבוצת מחלות זו מחלות כגון אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, ומחלות נוספות מוכרות יותר או פחות. מדובר בסופו של דבר על קבוצה גדולה מאוד של מחלות, אשר מתרחשות בעקבות תקלה כלשהי במערכת החיסונית של האדם, כאשר תאי החסיון במקרים כאלה מתחילים לתקוף את גוף האדם ללא כל סיבה מוצדקת. המתקפה הזאת היא מתקפה אשר מתרחשת דרך ייצור עצמי של נוגדנים, וחלבונים בגוף שלנו אשר מגבירים ומעוררים דלקות מסוימות נגדי רכיבים שונים של הגוף שלנו. כך בסופו של דבר, מחלה אוטואימונית יכולה לגרור דלקתיות רבה, והרס של תאים, איברים שונים, ורקות בגוף האדם.
כיצד מחלות אוטואימוניות פוגעות בסופו של דבר בגוף האדם?
לפעמים ישנם מקרים שמחלה אוטואימונית תפגע רק באיבר אחד בגוף שלנו, כגון תאי עצב שונים, המעי, וכו, אך במקרים חמורים יותר, ניתן לראות מחלות אוטואימוניות אשר פוגעות בקבוצה מסוימת של איברים, כלומר מדובר על מחלה רב מערכתית. עד כה זוהו ואובחנו בעולם על ל100 מחלות שונות אשר ניתנות להגדרה של מחלה אוטואימונית, ועל פי מחקרים רבים בערך 10 משיעור האוכלוסייה בעולם סובל מסוג זה של מחלות. על פי מחקרים נוספים, ישנם מחלות אוטואימוניות שונות אשר מופיעות בשכיחות גבוהה יותר אצל נשים מאצל גברים, זאת כנראה בשל פערים גנטיים בין נשים לגברים בעולם.
כיצד ניתן להתמודד?
אנשים הסובלים מסוגים שונים של מחלות אוטואימוניות, עומדים מול התמודדות במצבים מורכבים, הן מבחינה נפשית והן מבחינה פיזית. כמובן, שכל מקרה תמיד ייבחן בצורה פרטנית והטיפול שיינתן יקבע לפי מצבו הפיזי והנפשי של כל מטופל, בהתאם לגילו ונתונים נוספים אותם הרופא המטפל לוקח בחשבון. יחד עם זאת, המטופלים צריכים להתמודד עם מצבים נוספים כמו נטייה מוגברת לתהליכים דלקתיים גופניים, עייפות ופגיעה של ממש באיברים ובמערכות הגוף השונות. כמובן שאחד הטיפולים החשובים בתהליך ההתמודדות ניתן באמצעות תרופות משככות כאבים. חשוב להבין שיש מצבים רבים שמדובר במחלות מאוד מורכבות והתרופות לא תמיד עוזרות, גם כאשר הרופא המטפל מחליט להעלות את המינון. היום, קיימים מגוון רחב של טיפולים אלטרנטיביים שיכולים להקל על המטופלים הסובלים ממחלות אוטואימוניות. למשל, אחת השיטות שנכנסה חזק מאוד נקראית ביופידבק. מדובר בשיטה ייחודית, המסייעת לאדם לשלוט במדדים פיזיולוגיים שונים כמו מתח שרירים, מוליכות חשמלי, נשימה ודופק. במהלך הטיפול, מחובר המטופל למכשיר ביופידבק מיוחד שבו המטפל רושם את הנתונים של כל המדדים ומעניק למטופל כל מיני שיטות וכלים שיכולים לעזור לו לנשום טוב יותר ואז הגוף הופך פחות מתוח, יותר רגוע, דבר שעוזר פעמים רבות להפחית את רמות הכאב של המטופל. חשוב לזכור כי מעבר לתסמינים הפיזיים, הרבה פעמים, מחלות מהסוג הזה מעודדות גם דיכאון וחרדות, התמודדות נוספת איתה המטופלים צריכים להתמודד וגם לזה יש טיפולים מתאימים מסוגים שונים.